Kalender

Om de kwaliteit van onze geleide natuurwandelingen hoog te houden, wordt het aantal deelnemers per wandeling beperkt tot MAXIMAAL 20 of 25 afhankelijk van het gebied dat bezocht wordt. 
Voor deelname aan de natuurwandelingen VERPLICHTE INSCHRIJVING per deelnemer via het formulier op deze website (ook voor leden) uiterlijk tegen het uur vermeld onder deelname bij de omschrijving van de desbetreffende wandeling hieronder. Het uur van uiterlijke inschrijving kan voor bepaalde wandelingen nog de avond vooraf wijzigen, afhankelijk van of de laatste inschrijvingen al dan niet in de voormiddag nog kunnen gecontroleerd worden.
Inschrijving voor de wandelingen kan enkel via de webpagina ‘Schrijf in voor wandeling’. Je ziet dan ook onmiddellijk of een wandeling, waarvoor je je wenst in te schrijven, al dan niet reeds volzet is.
Na inschrijving voor een wandeling, ontvang je ook nog bevestiging van je inschrijving via google-formulieren (controleer eventueel ook je spam als je van niet alle inschrijvingen een bevestiging ontvangt). Indien je zeker aan een wandeling wenst deel te nemen, is het dus zaak tijdig in te schrijven. Aanwezigheid is dan wel vereist. Voor niet-leden wil dit tevens zeggen voorafbetaling (bij superlate inschrijving bewijs van storting bij hebben).
Indien je reeds ingeschreven bent voor een wandeling en je kunt wegens ziekte toch niet deelnemen, gelieve ons dan tijdig telefonisch te verwittigen, zodat we je inschrijving opnieuw kunnen openstellen voor andere deelnemers. 

Indien je erover beschikt, vergeet je eigen verrekijker en loep niet!

Voor extra natuurinformatie volg m’n twitteraccount Patrick Demaecker@Natuurexplorati.
Ik poog regelmatig een en ander te posten via m’n twitteraccount over de natuur, die ik tot nog toe op m’n talrijke tochten en reizen door de natuur gemaakt heb. Maar vooral ook over onze natuur dichter bij huis en recente waarnemingen, ook in relatie tot de geplande natuurwandelingen. Allemaal geïllustreerd met foto’s en ook dikwijls hoe je bepaalde soorten kunt herkennen.

Patrick Demaecker
Voorzitter / natuurgids

Lentekalender 2024

zondag 10 maart 2024: Geleide natuurwandeling in het Vlaams natuurreservaat ‘de Zwinduinen’.

Afspraak: om 14:00 uur aan het Oosthoekplein te Knokke-Het Zoute.
Thema: Over spechten, doortrekkende zangvogels en vroege voorjaarsbloeiers.

De vroege lente is de ideale periode om in het duin en duinbos een aantal vogelsoorten waar te nemen.  Zolang er nog niet te veel bladeren aan de bomen zijn, is het veel makkelijker om bv. spechten te zien. Met hun geroffel en roep bakenen ze nu reeds hun territorium af.  Net als trouwens jaarvogels als Roodborst, Winterkoning, Zanglijster, Kool- en Pimpelmees die bij de warmte van het eerste lentezonnetje hun zang aanvatten om hun territorium af te bakenen.  Maar ook de eerste vroege zomergasten en doortrekkers als Boomleeuwerik en mogelijks Roodborsttapuit en Witte kwikstaart kunnen reeds in het gebied aanwezig zijn.  De natuur is in lentestemming. Van de zeldzamere Boomleeuwerik zijn voor het ogenblik niet minder dan 4 zangposten aanwezig.

We maken ook een mooie kans op een ontmoeting met roofvogels als Buizerd en Sperwer die in dit prachtige duingebied vertoeven en broeden. Als de zon dan nog even wil schijnen, kunnen Buizerds het lentegevoel krijgen en de balts aanvatten.

Indien geen al te koude nachten zijn de Gewone pad en Bruine kikker volop actief in en rond de poelen. Bij gunstige weersomstandigheden kan vanaf de tweede helft van februari de paring immers gestart zijn en dan mogen we nu ook reeds de eerste dril in de poelen verwachten. met de eerder koude nachten is evenwel niet veel beweging te zien.

Ook de eerste voorjaarsbloeiertjes hebben hun bloempjes geopend en geven de vegetatie hun eerste lentekleurtjes.  We kijken uit naar Speenkruid, Vroegeling, Kleine veldkers, Klimopereprijs. En de eerste Maartse viooltjes met hun prachtige donkerpaarse bloempjes staan reeds in bloei.

En zodra de eerste bloempjes er zijn, merken we ook de eerste insecten op.  Vooral hommelkoninginnen en mogelijks enkele zweefvliegsoorten, evenals vlindersoorten zoals Dagpauwoog & de zeldzaam geworden Kleine vos, verschijnen op zoek naar de eerste nectar.  Kortom, de natuur is uit haar winterslaap ontwaakt.

Gids: Patrick Demaecker – tel. 050/51.91.01 of 0475 407 929
Praktisch: Verrekijker en eventueel loep aangeraden. Laarzen noodzakelijk.
Deelname: Voorinschrijving uiterlijk vòòr 11:00 uur de dag van de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Gratis voor leden Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin.  Kinderen onder de 12 jaar gratis. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website).

zondag 17 maart 2024: Geleide natuurwandeling in het bosgebied Bulskampveld.

Afspraak: om 09:00 uur aan parking Het Aanwijs Lippensgoed-Bulskampveld.
Thema: Broedvogels van een gemengd eiken-beukenbos: over spechten, Boomklevers, Vinken en andere bewoners

Een eiken-beukenbos wat meer in het binnenland heeft een totaal ander ecosysteem dan een duinbos aan de kust.  Al was het alleen al omdat Beuk een soort is die we in de kustregio van nature niet aantreffen, Zomereik is dan wel weer een soort die ook in onze oudere duinbossen voorkomt.  We treffen hier dan ook enkele andere vogelsoorten dan aan de kust, zoals de kleurrijke Boomklever.

Het bos is op dit ogenblik nog volop in blad aan het komen, zodat het nog steeds makkelijker is om vogels waar te nemen.  Naast de vrij algemene Grote bonte specht & Groene specht broedt ook de zeldzame & vrij schuwe Zwarte specht in dit gebied.  Ik heb dit gebied in deze periode dan ook uitgekozen omdat we in het vroege voorjaar de grootste kans hebben om deze soort te zien.  De Zwarte specht is voor het ogenblik volop bezig met het zoeken naar geschikte beuken om enkele nestholtes uit te hakken.  Maar zoals altijd in de natuur zijn er uiteraard geen garanties, en al zeker niet bij een dergelijk schuwe soort!  Krijgen we de Zwarte specht evenwel niet te zien, dan zullen we minstens z’n roep door het bos horen weerschallen.

Spechten en de Boomklever zijn uiteraard niet de enige broedvogels van dit gebied. Gaai, diverse mezensoorten en uiteraard Roodborst, Winterkoning, Zanglijster, Tjiftjaf zijn bezig met territoriumafbakening en laten hun zang weerklinken. We maken nu ook kans om de eerste arriverende en doortrekkende Zwartkoppen waar te nemen en in de open heidepercelen met verspreide bomen eventueel ook de eerste zang van Boomleeuwerik. En uiteraard maken we ook kans op het waarnemen van de Rode eekhoorn.

Kortom een niet te missen wandeling voor elke natuurliefhebber.

Gids: Patrick Demaecker – tel. 050/51.91.01 of 0475 407 929
Praktisch: Verrekijker en eventueel loep aangeraden. Indien vochtige winter mogelijks laarzen noodzakelijk.
Deelname: Voorinschrijving uiterlijk vòòr 22:00 uur de dag vòòr de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Gratis voor leden Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin.  Kinderen onder de 12 jaar gratis. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website).

zondag 24 maart 2024: Geleide natuurwandeling in het natuurreservaat ’t Voorland’ bij Nummer Eén.

Afspraak: om 14:30 uur aan de parking bij het gemaal rechts van einde Weg naar het gemaal te Nummer Eén (Hoofdplaat) Nederland.
Thema: Doortrek van de eerste soorten steltlopers…

Met ook in het noorden de lente in het vooruitzicht zijn de eerste doortrekkers onder de steltlopers en natuurlijk ook de bij ons pleisterende steltlopers in dit gebied te vinden, waar ze bij laagtij foerageren op de slikplaten en bij hoogtij in de waarden rusten of foerageren.  Het gaat vooral om soorten die vrij vroeg met de trek beginnen zoals Bonte strandloper, Witgatje, Kemphaan, Grutto, Regenwulp en Watersnip.  Maar vooral ook voor de sierlijke Lepelaar is de trek volop bezig en maken we een mooie kans om deze doortrekkers in het gebied te zien te krijgen. Ook voor de prachtige Visarend start in het voorjaar vanaf de laatste week van maart de doortrekperiode.

En uiteraard zullen de eerste Zwartkopmeeuwen reeds op de broedvogeleilanden gearriveerd zijn. Om deze te zien te krijgen, is het wel even zoeken tussen de talrijk aanwezige Kokmeeuwen, maar ook van de Zwartkopmeeuw zijn er steeds meer broedkoppels.  Hun kenmerkende roep verraadt evenwel hun aanwezigheid.  Natuurlijk kijken we uit naar eventueel eerste doortrekkende en arriverende sternen, zoals Visdief en Grote stern.  Maar veel hangt uiteraard af van de weersomstandigheden dit voorjaar. Krijgen we vroeg echt lenteweer of komt de lente pas echt laat op gang. Niettemin blijft dit een topwandeling voor elke vogelliefhebber.

Gids: Patrick Demaecker – tel. 050/51.91.01 of 0475 407 929
Praktisch: Verrekijker en eventueel loep aangeraden. In dit gebied gidsen we met telescoop.
Deelname: Voorinschrijving uiterlijk vòòr 11:00 uur de dag van de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Gratis voor leden Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin.  Kinderen onder de 12 jaar gratis. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website).

zaterdag 30 maart 2024: geleide natuurwandeling langs de Sophiapolder bij Oostburg (Nederland).

Afspraak: om 14:30 uur aan de hoek van het natuurgebied op de Isabelladijk bij kruispunt met Oostburgse weg – Oostburg.
Thema: Doortrekkend waterwild en steltlopers in een waterrijk gebied

De Sophiapolder met zijn grote plassen en broedvogeleilanden is een van de ideaalste gebieden om in deze periode tal van watervogels waar te nemen, zowel eendachtigen als steltlopers. In deze periode is in dit gebied eigenlijk alles mogelijk.  Er kunnen nog een aantal wintergasten aanwezig zijn, maar voor vooral een aantal steltlopers, zoals de sierlijke Lepelaar, Purperreiger, Kluut, Kleine plevier, Watersnip, Bokje, Witgatje is het volop doortrekperiode naar het noorden.  Maar ook voor enkele roofvogels zoals de zeldzame Rode wouw is het volop doortrek of begint de doortrekperiode, zoals voor de Visarend, Zwarte wouw en Boomvalk.

Voor een aantal andere steltlopers is dan weer de broedperiode reeds aangebroken.  Kievit is op dit ogenblik al volop aan het broeden en vroege exemplaren kunnen zelfs reeds met de eerste donsjongen zitten.  Voor de Grutto is het dan weer volop baltsperiode en de eerste eileg.  En ook Wilde eend kan nu reeds met donsjongen zitten.

Maar in dit gebied broeden nog diverse eendensoorten, zoals o.m. Slobeend, Krakeend, Kuifeend en Tafeleend.  Maar ook Brandgans broedt hier in steeds toenemend aantal naast enkele koppels Grauwe gans, Canadagans & Knobbelzwaan.

Voor de hier broedende Zwartkopmeeuw is het volop trekperiode en de eerste exemplaren zijn reeds op de broedkolonie aanwezig naast vele Kokmeeuw. De enkele broedkoppels, prachtige Geoorde futen van dit gebied zijn ook nu reeds opnieuw aanwezig.  Ook de Roodborsttapuit is reeds gearriveerd en volop bezig met de territoriumafbakening.

En wie weet, hebben we geluk en zien we ook enkele doortrekkende exemplaren van de zeldzame Zomertaling, die we toch wel elk jaar in dit gebied aantreffen.

Gids: Patrick Demaecker – tel. 050/51.91.01 of 0475 407 929
Praktisch: Verrekijker en eventueel loep aangeraden.
Deelname: Voorinschrijving uiterlijk vòòr 11:00 uur de dag van de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Gratis voor leden Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin.  Kinderen onder de 12 jaar gratis. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website).

maandag 01 april 2024: Geleide natuurwandeling in het bosgebied Bulskampveld.

Afspraak: om 09:00 uur aan parking Het Aanwijs Lippensgoed-Bulskampveld.
Thema: Broedvogels van een gemengd eiken-beukenbos: over spechten, Boomklevers, Vinken en andere bewoners

Een eiken-beukenbos wat meer in het binnenland heeft een totaal ander ecosysteem dan een duinbos aan de kust.  Alleen al omdat Beuk een soort is die we in de kustregio van nature niet aantreffen, Zomereik is dan wel weer een soort die ook in onze oudere duinbossen veelvuldig voorkomt.  We treffen hier dan ook enkele andere vogelsoorten dan aan de kust, zoals de kleurrijke Boomklever.

Het bos is op dit ogenblik nog volop in blad aan het komen, zodat het nog steeds makkelijker is om vogels waar te nemen.  Naast de vrij algemene Grote bonte specht & Groene specht broedt ook de zeldzame & zeer schuwe Zwarte specht in dit gebied.  Ik heb dit gebied in deze periode dan ook uitgekozen in de hoop om deze soort te zien of minstens te horen te krijgen. Maar zoals altijd in de natuur zijn er uiteraard geen garanties, en al zeker niet bij een dergelijk schuwe soort!

Spechten en de Boomklever zijn uiteraard niet de enige broedvogels van dit gebied. Gaai , diverse mezensoorten en uiteraard Roodborst, Winterkoning, Tjiftjaf zijn bezig met territoriumafbakening en laten hun zang weerklinken. We maken nu ook kans om de eerste arriverende en doortrekkende Zwartkoppen waar te nemen. In de meer open stukken maken we ook kans op de Boomleeuwerik en ook de Buizerd broedt met diverse koppels in het gebied.

En ook typische voorjaarsbloeiers van het bos komen nu ook in bloei, zoals het Bleeksporig bosviooltje, Speenkruid, Gele dovenetel…

Kortom een niet te missen wandeling voor elke natuurliefhebber.

Gids: Patrick Demaecker – tel. 050/51.91.01 of 0475 407 929
Praktisch: Verrekijker en eventueel loep aangeraden. Indien vochtig voorjaar laarzen mogelijks nuttig, of anders stevige waterdichte wandelbottines.
Deelname: Voorinschrijving uiterlijk vòòr 22:00 uur de dag vòòr de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Gratis voor leden Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin.  Kinderen onder de 12 jaar gratis. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website).

donderdag 04 april 2024: Geleide natuurwandeling in het Vlaams natuurreservaat ‘de Zwinduinen’.

Afspraak: om 14:00 uur aan het Oosthoekplein te Knokke-Het Zoute.
Thema: Voorjaarsbloeiers, zangvogels en doortrekkers van het duin en duinbos.

De lente is in het land.  Voorjaarsbloeiers als Klimopereprijs, Grote ereprijs, Kleine veldkers, Vogelmuur, Kandelaartje en de zeldzame Wilde narcis staan in volle bloei.  Afhankelijk van het tijdstip van de eerste lentewarmte in het duin en de temperatuur kan ook Kluwenhoornbloem en het zeldzaam geworden Maarts viooltje reeds of nog8 in bloei staan.

Ook de zangvogeltrek begint duidelijk op gang te komen en naast de reeds eerder gearriveerde Tjiftjaf, mogen we nu ook Fitis en de eerste doortrekkende Zwartkoppen verwachten. In de buitenduinen kunnen ook de eerste Sprinkhaanzangers reeds bezig zijn met het afbakenen van hun territorium met hun ratelende zang.  Bovendien zet het warmere weer de vogels aan tot het afbakenen en verdedigen van hun territorium.  Roodborst, Winterkoning, Koolmees en Pimpelmees, maar ook de spechten laten zich in deze periode opmerken.  En als ook dit jaar de Boomleeuwerik opnieuw in het gebied broedt, horen we nu ook de welluidende zang van deze toch wel zeldzamere soort.  Ook voor de uiterst zeldzame Beflijster is april de doortrekmaand bij uitstek door onze duinen. Dus wie weet…

Rond de grotere duinpoelen in de duinweiden foerageren ook doortrekkende steltlopers als Kemphaan en Witgatje. Maar ook grote soorten als Lepelaar en de vrij zeldzame Purperreiger zijn in deze periode op doortrek. Voor de Lepelaar is april zelfs de belangrijkste doortrekmaand.

Ook de amfibieën zijn met de warmere nachttemperaturen intussen opnieuw actief, zodat we in de duinpoelen mogelijks ook clusters kikkerdril en snoeren paddendril kunnen aantreffen.

Gids: Patrick Demaecker – tel. 050/51.91.01 of 0475 407 929
Praktisch: Verrekijker en eventueel loep aangeraden. Indien vochtige winter/voorjaar laarzen noodzakelijk.
Deelname: Voorinschrijving uiterlijk vòòr 11:00 uur de dag van de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin.  Kinderen onder de 12 jaar gratis. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website).

zondag 07 april 2024: Geleide natuurwandeling in het natuurreservaat ’t Voorland’ bij Nummer Eén.

Afspraak: om 14:30 uur aan de parking bij het gemaal rechts van einde Weg naar het gemaal te Nummer Eén (Hoofdplaat) Nederland.
Thema: Doortrek van de eerste soorten steltlopers…

Met ook in het noorden de lente in het vooruitzicht zijn de eerste doortrekkers onder de steltlopers en natuurlijk ook de bij ons pleisterende steltlopers in dit gebied te vinden, waar ze bij laag tij foerageren op de slikplaten en bij hoog tij in de waarden rusten of foerageren.  Het gaat vooral om soorten die vrij vroeg met de trek beginnen zoals Bonte strandloper, Witgatje, Kemphaan, Grutto, Regenwulp en Watersnip.  Maar vooral ook voor de sierlijke Lepelaar is de trek volop bezig en maken we een mooie kans om deze doortrekkers in het gebied te zien te krijgen. Ook voor de prachtige Visarend is in het voorjaar april de doortrekmaand waarop we het meeste kans maken om hem langs de kust te zien doortrekken en in geschikte plassengebieden te zien jagen.

En uiteraard zullen de eerste Zwartkopmeeuwen reeds op de broedvogeleilanden gearriveerd zijn. Om deze te zien te krijgen, is het wel even zoeken tussen de talrijk aanwezige Kokmeeuwen.  Hun kenmerkende roep verraadt evenwel hun aanwezigheid.  Natuurlijk kijken we uit naar eventueel eerste doortrekkende en arriverende sternen, zoals Visdief en Grote stern.  Maar veel hangt uiteraard af van de weersomstandigheden dit voorjaar. Krijgen we vroeg echt lenteweer of komt de lente pas echt laat op gang. Niettemin blijft dit een topwandeling voor elke vogelliefhebber.

Gids: Patrick Demaecker – tel. 050/51.91.01 of 0475 407 929
Praktisch: Laarzen noodzakelijk. Verrekijker en eventueel loep aangeraden.
Deelname: Voorinschrijving uiterlijk vòòr 11:00 uur de dag van de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Gratis voor leden Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin.  Kinderen onder de 12 jaar gratis. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website).

donderdag 11 april 2024: Geleide natuurwandeling in Waterdunen Breskens.

Afspraak: om 09:00 uur aan de Slikkenburgseweg Breskens (zuidkant natuurgebied) ter hoogte toegang natuurgebied (in de berm parkeren).
Thema: Doortrekkers langs de kustlijn en eerste arrivals van broedvogels van slik en schorre: over ruiters, plevieren, strandlopers en Visarend…

Waterdunen is een vrij recent ontwikkeld en grotendeels als intergetijdengebied ingericht natuurgebied.  Kleinere gedeelten zijn zoetwatergebied.  Middenin het gebied liggen enkele grote broedvogeleilanden speciaal aantrekkelijk gemaakt voor diverse sternen, Kokmeeuw en ook Zwartkopmeeuw. In het gebied is een van de grotere broedkolonies van de Grote stern van West-Europa. Maar ook Visdief en Dwergstern zijn als broedvogel in het gebied aanwezig. De meer begroeide delen van de eilanden worden bevolkt door grote aantallen Kokmeeuw, maar ook vrij veel Zwartkopmeeuw. Zwartkopmeeuw en uiteraard ook Kokmeeuw zijn nu reeds volop aanwezig in de buurt van de broedkolonie en ook de eerste Grote sterns zijn al uit het zuiden gearriveerd. Daarnaast is ook heel wat waterwild nog in dit gebied aanwezig.

April is bovendien voor heel wat steltlopers die in het hoge noorden broeden, een van de belangrijkste maanden van voorjaarsdoortrek. Het betreft soorten als Strand-, Bontbek- & Kleine plevier, Witgatje, Oeverloper, Drieteen-, Kleine en Temmincks strandloper, Rosse grutto en de meeste ruiters. We kijken dan ook uit of exemplaren van deze soorten in het gebied aanwezig zijn.

En het gebied is ook best leuk voor een aantal zangvogeltjes zoals Veldleeuwerik, Graspieper, Rietgors & de vrij zeldzame Blauwborst en ook doortrekkende Witte kwikstaarten.

Uiteraard hebben we ook aandacht voor de typische vegetatie van schorre en slikke en de vegetatie die we aantreffen op de bermen en dijken van het gebied.  Dit is een niet te missen wandeling voor elke vogel- en natuurliefhebber.

Gids: Patrick Demaecker – tel. 050/51.91.01 of 0475 407 929
Praktisch: Verrekijker en eventueel loep aangeraden. In dit gebied gidsen we met telescoop.
Deelname: Voorinschrijving uiterlijk vòòr 22:00 uur de dag vòòr de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin.  Kinderen onder de 12 jaar gratis. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website).

zondag 14 april 2024: Geleide natuurwandeling in het bosgebied Bulskampveld.

Afspraak: om 09:00 uur aan parking Het Aanwijs Lippensgoed-Bulskampveld.
Thema: Broedvogels van een gemengd eiken-beukenbos: over spechten, Boomklevers, Vinken en andere bewoners

Een eiken-beukenbos wat meer in het binnenland heeft een totaal ander ecosysteem dan een duinbos aan de kust.  Alleen al omdat Beuk een soort is die we in de kustregio van nature niet aantreffen, Zomereik is dan wel weer een soort die ook in onze oudere duinbossen voorkomt.  We treffen hier dan ook enkele andere soorten dan aan de kust, zoals de kleurrijke Boomklever.

Het bos is op dit ogenblik nog volop in blad aan het komen, zodat het nog steeds iets makkelijker is om vogels waar te nemen.  Naast de vrij algemene Grote bonte specht & Groene specht broedt ook de zeldzame & zeer schuwe Zwarte specht in dit gebied.  In Bulskampveld maken we in deze periode dan ook een goede kans om deze prachtige soort waar te nemen of via z’n kenmerkende zang of eventueel ook te zien.

Spechten en de Boomklever zijn uiteraard niet de enige broedvogels van dit gebied. Gaai, diverse mezensoorten en uiteraard Roodborst, Winterkoning, Tjiftjaf zijn bezig met territoriumafbakening en laten hun zang weerklinken. En nu zijn ook soorten als Zwartkop, Tuinfluiter uit het zuiden gearriveerd & bezig met de afbakening van hun territoria. In de meer open stukken heidestukken met verspreide bomen kijken we uit naar de aanwezige territoria van de vrij zeldzame Boomleeuwerik, die een van de eerste soorten is, die hit het zuiden gearriveerd is.  En ook de Buizerd broedt met diverse koppels in het gebied en vangt bij zonnig weer de balts aan.

Bij de grotere heidepoelen merken we ook activiteit van zowel Bruine kikker als Gewone pad en kijken we uit naar de larven en/of eiklompen en –snoeren van deze soorten. Kortom een niet te missen wandeling voor elke natuurliefhebber.

Gids: Patrick Demaecker – tel. 050/51.91.01 of 0475 407 929
Praktisch: Verrekijker en eventueel loep aangeraden.
Deelname: Voorinschrijving uiterlijk vòòr 22:00 uur de dag vòòr de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin.  Kinderen onder de 12 jaar gratis. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website).

zondag 21 april 2024: Geleide natuurwandeling langs de Sophiapolder bij Oostburg (Nederland).

Afspraak: om 14:30 uur aan de hoek van het natuurgebied bij kruising Isabelladijk en Nieuwstraat Oostburg.
Thema: De broedvogelweelde en doortrekkers rond riet en plas.

De Sophiapolder met zijn grote plassen en broedvogeleilanden is een van de ideaalste gebieden om in deze periode tal van waterbroedvogels waar te nemen, zowel eendachtigen als steltlopers. Een deel van de broedende weide- & watervogels, zoals Kievit, Wilde eend, hebben voor het ogenblik reeds donsjongen, terwijl anderen nog de eieren aan het uitbroeden of zelfs pas beginnen broeden zijn. Vaste broedvogels in het gebied zijn Kok- en Zwartkopmeeuw, Brandgans, Kluut, Tureluur, Grutto, Kievit, Krakeend, Slobeend, Meerkoet & Fuut. Ook vertoeven er enkele koppels van de prachtige, maar zeer zeldzame Geoorde fuut in het gebied. Deze laatste en de Fuut zijn in deze periode soms ook nog aan het baltsen.

En met zo’n rijkdom aan waterwild is dit ook ideaal jachtgebied voor o.m. Bruine kiekendief, die in de omgeving in de rietkragen van de omliggende kreken broedt.

En het is ook het begin van de doortrekperiode van de zwaluwen, die graag laag over het water op allerhande insecten jagen.  In de kolonie aan de oeverzwaluwwand zijn de eerste Oeverzwaluwen intussen al opnieuw bezig met uitgraven van de nieuwe nestgangen. Maar ook andere zangvogels zoals Tapuit, Witte en Gele kwikstaart, diverse piepers en leeuweriken is het nu volop doortrekperiode.

Uiteraard maken we ook kans op allerhande doortrekkende steltlopers, zoals Witgatje, Oeverloper, Groenpoot- en Zwarte ruiter, Kemphaan en de sierlijke Lepelaar.

Maar ook onder het waterwild maken we in dit gebied kans op zeldzame doortrekkers als de Zomertaling.  Bovendien is het de tweede helft van april tevens het gebied in onze regio waar we de meeste kans maken om de tegenwoordig uiterst zeldzame Zwarte stern op doortrek waar te nemen.  Voor deze soorten vingers kruisen dus.

Gids: Patrick Demaecker – tel. 050/51.91.01 of 0475 407 929
Praktisch: Verrekijker en eventueel loep aangeraden. In dit gebied gidsen we met telescoop.
Deelname: Voorinschrijving uiterlijk vòòr 22:00 uur de dag vòòr de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin.  Kinderen onder de 12 jaar gratis. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website)

zondag 28 april 2024: Geleide vroegemorgenwandeling in het Vlaams natuurreservaat ‘de Zwinduinen’.

Afspraak: om 06:00 uur aan het Oosthoekplein te Knokke-Het Zoute.
Thema: De nachtegaal en andere vroege vogels tijdens het ochtendgloren.

Tijdens deze vroegemorgenwandeling ontdekken we werkelijk het ontwaken van de natuur met vogelzang.  De lijsterachtigen, Roodborst en Winterkoning leiden het concert in terwijl het nagenoeg nog volledig donker is.  Uiteraard is ook de Nachtegaal met z’n prachtige afwisselende zang van de partij zodra we het dichtere duinstruweel van de buitenduinen bereiken. Dit duingebied telt een van de dichtste populaties van Nachtegaal aan onze kust en de ganse regio.  En langzaamaan wordt het concert aangevuld met de zang van de overige vogels zoals de mezen, grasmussen en uiteindelijk ook de vinkachtigen.

Op dit ogenblik zijn werkelijk nagenoeg alle zomergasten van onze duinen uit het zuiden gearriveerd, sommige pas heel recent.  Alle soorten zijn dan ook volop bezig met het afbakenen van de territoria en zingen tegen elkaar op.  Het ochtendconcert van onze zangvogels maakt deze tocht een fenomenale ervaring.  Eind april zijn intussen ook de meeste Nachtegalen gearriveerd, maar ook Zwartkop, Sprinkhaanzanger, Braamsluiper, Grasmus, Boomleeuwerik en eventueel ook reeds Spotvogel en Bosrietzanger zijn volop bezig met het afbakenen van hun territoria. En uiteraard hebben we bijzonder oor voor de nu toch wel uiterst zeldzaam geworden Zomertortel.  Dit jaar opnieuw aanwezig of niet? Vorig jaar hadden we opnieuw 1 zangpost van deze soort.  Waar we wel zeker van z’n aanwezigheid zijn en een soort die we op z’n minst zullen horen is de Koekoek, toch ook een opvallend leuke verschijning.

En uiteraard mogen we nu ook rekenen op doortrekkende soorten als Zwartkopmeeuw, Tapuit, Paapje, de 3 soorten zwaluwen, de eerste Gierzwaluwen, Gele kwikstaarten… En voor de toch wel zeer zeldzame Beflijster is eind april – begin mei het belangrijkste doortrekmoment als de wind wat gunstig zit. En ook voor de prachtige Purperreiger is het volop doortrekperiode.  Dus nu we na een koudere periode weer wat echte lentewarmte krijgen, zal de doortrek opnieuw volop op gang komen en mogen we dus veel doortrekkers verwachten, naast de talrijke zangposten van de aangekomen broedvogels.

Gids: Patrick Demaecker & Brigitte Van Nieuwenhuyse – tel. 050/51.91.01 of 0475 407 929
Praktisch: Verrekijker en eventueel loep aangeraden. Indien vochtige winter/voorjaar laarzen noodzakelijk.
Deelname: Voorinschrijving uiterlijk vòòr 22:00 uur de dag vòòr de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin.  Kinderen onder de 12 jaar gratis. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website).

woensdag 01 mei 2024: Geleide natuurwandeling in het duingebied ‘De Fonteintjes’.

Afspraak: om 09:30 uur aan de ingang van de Fonteintjes, Londenstraat , Zeebrugge Strandwijk.
Thema: Stuwtrek langs een smalle, vochtige duinreep en z’n afwisselende natuur.

De tweede helft van april tot en met de eerste helft van mei is het volop doortrek van tal van vogelsoorten op weg naar hun meer noordelijk gelegen broedgebieden.  De Fonteintjes zijn een lange, vrij smalle duinreep met vochtige duinvalleien en plassen. Dat maakt dit gebied ideaal om de stuwtrek langs onze kustlijn waar te nemen. Als het weer een beetje meezit en vooral de wind gunstig is, maken we een mooie kans om tal van soorten waar te nemen, die deze smalle strook rijke natuur langs onze kustlijn volgen en ook als foerageer- en rustgebied gebruiken. Doordat het een vrij smalle strook betreft, is het vrij makkelijk om alle doortrekkers, zoals zelfs soorten als Wielewaal, Purperreiger, Zwarte wouw, Boomvalk op te merken, als deze soorten toevallig passeren of aanwezig zijn.

Maar uiteraard kijken we ook uit naar de reeds aanwezige broedvogels en de unieke duinvegetatie van dit gebied.  De combinatie van duinstruweel en rietland zorgt ervoor dat we hier soorten als Rietzanger, Kleine karekiet, Rietgors & Dodaars tezamen kunnen aantreffen met Zwartkop, Grasmus, Braamsluiper, Cetti’s zanger en zelfs Nachtegaal.

Bovendien is het een ideaal gebied om Meerkoet met hun donsjongen waar te nemen.

Maar uiteraard hebben we ook oog voor de aanwezige bloeiende flora zoals Pijlkruidkers en de prachtig bloeiende Wollige sneeuwbal en Gewone lijsterbes, evenals de talrijke insectensoorten die in het gebied aanwezig zijn.

Gids: Patrick Demaecker – tel. 050/51.91.01 of 0475 407 929
Praktisch: Verrekijker en eventueel loep aangeraden.
Deelname: Voorinschrijving uiterlijk vòòr 22:00 uur de dag vòòr de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin.  Kinderen onder de 12 jaar gratis. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website).

woensdag 01 mei 2024: Geleide natuurwandeling in de Uitkerkse polder.

Afspraak: om 14:30 uur aan de randparking (park&walk) Uitkerkse Polder langs de Neptunuslaan te Wenduine (De Haan).
Thema: Broedzorg van weidevogels en trek steltlopers en zangvogels.

De Uitkerkse Polder is een van de belangrijkste weidebroedvogelgebieden van België.  Deze periode van het jaar zitten de meeste van de weidebroedvogels zoals Grutto, Kievit, Tureluur, Scholekster met donsjongen.  Deze nestvliedende jongen zoeken reeds zelfstandig voedsel, maar genieten nog van de bescherming van de oudervogels.  Zodra er gevaar dreigt, slaan de oudervogels alarm en drukken de jongen zich onbeweeglijk tegen de grond.  Het is dan ook niet evident om deze donsjongen te spotten.  Desalniettemin gaan we tijdens deze natuurwandeling op zoek naar deze donsballetjes op pootjes.  En zien we de donsjongen niet, dan genieten we sowieso van de buitelende en sierlijke vlucht van de alarmerende oudervogels.  Vooral de Grutto en de Kievit, die beiden met een vrij groot aantal koppel aanwezig zijn in het gebied, zijn een opvallende en prachtige verschijning. Constant zijn de oudervogels op de uitkijk voor belagers als Bruine kiekendief, Buizerd, Torenvalk, maar ook Zwarte kraai en meeuwen, die een bedreiging voor hun jongen vormen en met luchtaanvallen uit de territoria verdreven worden.

Uiteraard kijken we ook uit naar doortrekkende steltlopers die even pleisteren in de vochtige weiden alvorens hun tocht naar het noorden verder te zetten. Deze tijd van het jaar kunnen soorten als Zwarte ruiter en Kemphaan soms in prachtkleed gespot worden.

En we luisteren of we de zang van de Rietzanger en de Blauwborst te horen krijgen vanuit de rietkragen van de talrijke grachten en waterlopen.

Gids: Patrick Demaecker – tel. 050/51.91.01 of 0475 407 929
Praktisch: Verrekijker en eventueel loep aangeraden. In dit gebied gidsen we met telescoop.
Deelname: Voorinschrijving uiterlijk vòòr 22:00 uur de dag vòòr de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin.  Kinderen onder de 12 jaar gratis. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website).

zondag 05 mei 2024: Geleide natuurwandeling in Waterdunen Breskens.

Afspraak: om 09:00 uur aan de Slikkenburgseweg Breskens (zuidkant natuurgebied) ter hoogte toegang natuurgebied (in de berm parkeren).
Thema: Doortrekkers en broedvogelkolonies van de schorre: over sternen, meeuwen en steltlopers.

Waterdunen is een vrij recent ontwikkeld en grotendeels als intergetijdengebied ingericht natuurgebied.  Kleinere gedeelten zijn zoetwatergebied.  Middenin het gebied liggen enkele grote broedvogeleilanden speciaal aantrekkelijk gemaakt voor diverse sternen, Kokmeeuw en ook Zwartkopmeeuw, een soort die bij ons steeds meer voorkomt. In het gebied bevindt zich een vrij grote broedkolonie van Grote stern. Onder invloed van de vogelgriep, die 2 jaar terug hard toesloeg in de broedkolonie kunnen de aantallen broedkoppels van de Grote stern van jaar tot jaar sterk verschillen. Maar ook Visdief en de zeer zeldzame Dwergstern zijn als broedvogel in het gebied aanwezig. De meer begroeide delen van de eilanden worden bevolkt door grote aantallen Kokmeeuw en vrij veel Zwartkopmeeuw. Voor de Dwergstern is het bovendien de periode dat ze nog volop arriveren op de broedplaats en de balts plaats vindt.  Ook Kluut, Bontbekplevier en mogelijks ook Strandplevier broeden in het gebied.

Maar voor een aantal steltlopers die in het hoge noorden broeden, is het nu ook nog volop doortrekperiode. Het betreft soorten als Kanoet-, Krombek-, Drieteen-, Kleine en Temmincks strandloper, Rosse grutto en de meeste ruiters. We kijken dan ook uit of exemplaren van deze soorten in het gebied aanwezig zijn.  Leuk hierbij is, dat in deze tijd van het jaar een aantal van deze soorten zoals Zwarte ruiter, Kemphaan; Rosse Grutto, Kanoet- en Krombekstrandloper nu uitzonderlijk soms in prachtkleed kunnen gespot worden. Terwijl deze soorten in onze streken vertoeven, zijn ze anders immers meestal in hun veel soberder winterkleed.

Uiteraard hebben we ook aandacht voor de typische vegetatie van schorre en slikke en de vegetatie die we aantreffen op de bermen en dijken van het gebied.  Dit is een niet te missen wandeling voor elke vogel- en natuurliefhebber.

Gids: Patrick Demaecker – tel. 050/51.91.01 of 0475 407 929
Praktisch: Verrekijker en eventueel loep aangeraden. In dit gebied gidsen we met telescoop.
Deelname: Voorinschrijving uiterlijk vòòr 22:00 uur de dag vòòr de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin.  Kinderen onder de 12 jaar gratis. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website).

zondag 12 mei 2024: Geleide vroegemorgenwandeling in het Vlaams natuurreservaat ‘de Zwinduinen’.

Afspraak: om 05:00 uur aan het Oosthoekplein te Knokke-Het Zoute.
Thema: Ochtendconcert in de Zwinduinen: over de Nachtegaal en andere topzangers van het duin.

Dit is de laatste kans om dit jaar deel te nemen aan een vroegemorgenwandeling in het prachtige natuurgebied De Zwinduinen.  Tijdens deze vroegemorgenwandeling ontdekken we werkelijk het ontwaken van de natuur met vogelzang.  De lijsterachtigen, Roodborst en Winterkoning leiden het concert in terwijl het nagenoeg nog volledig donker is.  Uiteraard is ook de Nachtegaal met z’n prachtige afwisselende zang van de partij zodra we het dichtere struweel bereiken. Langzaamaan wordt het concert aangevuld met de zang van de overige vogels zoals de mezen, grasmussen en uiteindelijk ook de vinkachtigen.

Op dit ogenblik zijn werkelijk alle zomergasten van onze duinen uit het zuiden gearriveerd en in volle broedaantallen aanwezig.  Alle soorten zijn dan ook volop bezig met het afbakenen van de territoria en zingen tegen elkaar op. Het ochtendconcert van onze zangvogels maakt deze tocht een fenomenale ervaring.  De Zwinduinen tellen niet minder dan een goede 20 à 24 zangposten van de Nachtegaal, maar ook Zwartkop, Sprinkhaanzanger, Braamsluiper, Grasmus, Boomleeuwerik en zelfs Spotvogel & Bosrietzanger zijn volop bezig met het afbakenen van hun territoria. En uiteraard hebben we bijzonder oor voor de nu toch wel uiterst zeldzaam geworden Zomertortel.  Twee jaar terug hadden we na jaren afwezigheid opnieuw 1 zangpost van Zomertortel   Waar we wel zeker van z’n aanwezigheid zijn en een soort die we op z’n minst zullen horen is de Koekoek, toch ook een opvallende, leuke verschijning.

En uiteraard mogen we ook nu nog rekenen op doortrekkende soorten als Tapuit, Paapje, de 3 soorten zwaluwen, Gierzwaluwen, Gele kwikstaarten en de toch wel zeer zeldzame Beflijster. En ook voor de prachtige Purperreiger is het nog steeds doortrekperiode.

Gids: Patrick Demaecker & Brigitte Van Nieuwenhuyse – tel. 050/51.91.01 of 0475 407 929
Praktisch: Verrekijker en eventueel loep aangeraden.
Deelname: Voorinschrijving uiterlijk vòòr 22:00 uur de dag vòòr de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin.  Kinderen onder de 12 jaar gratis. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website).

vrijdag 17 mei 2024: Geleide avondnatuurwandeling in het Vlaams natuurreservaat ‘de Zwinduinen’.

Afspraak: om 19:00 uur aan het Oosthoekplein te Knokke-Het Zoute.
Thema: Zingende Boomkikkers en het mysterie van het natuurleven in de schemering.

Een avondwandeling door het duin is een bijzondere ervaring.  Bij avondval worden o.m. de meeste zoogdieren actief, maar ook een aantal vogels waaronder de Nachtegaal, Zanglijster, Roodborst sluiten de dag af met een laatste territoriumafbakening.  Maar het blijft natuurlijk een ontdekkingstocht op geluk.  Op een avondtocht hangt veel af van hoe onopvallend wij ons kunnen verplaatsen en wat toevallig ons pad kruist.  In het bijzonder om eventuele zoogdieren te zien, mogen we totaal niet opvallen, noch door geluid, noch door geur. Diverse zoogdieren, zoals Vos, Ree, Egel, Wezel, Hermelijn en Steenmarter zijn in het gebied aanwezig, maar hebben meestal een zeer verborgen leefwijze en schuwen de mens, zeker in een druk bezocht gebied als de Zwinduinen.

En met een beetje geluk hebben we ook een ontmoeting met een of andere uil. Zowel Bosuil, Ransuil en Steenuil broeden de meeste jaren met minstens 1 koppel in het gebied. Vooral Bosuil die vroeger in het gebied afwezig was, breidt uit en is tegenwoordig met minstens 3 koppel aanwezig.  Ook sporen we met behulp van de batdetector vleermuizen op.

We gaan dus op zoek naar alle mogelijke nachtelijke ontmoetingen.  Maar hoofddoel van deze natuurwandeling is het nachtconcert van de honderden nachtactieve Boomkikkers die bij geschikte temperatuur op liefdespad zijn en de mannetjes zingen dan volop vanuit de talrijke duinpoelen en het braamstruweel in de buurt van de poelen.  En wie weet horen we dit jaar voor het eerst toch nog de ratelende roep van zingende mannetjes van de poging tot herintroductie van Rugstreeppad uit de ondiepe duinpoelen weerklinken.

Gids: Patrick Demaecker – tel. 050/51.91.01 of 0475 407 929
Praktisch: Verrekijker en eventueel loep aangeraden.
Deelname: Voorinschrijving uiterlijk vòòr 22:00 uur de dag vòòr de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin.  Kinderen onder de 12 jaar gratis. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website).

zaterdag 18 mei 2024: Geleide natuurwandeling in het Vlaams natuurreservaat ‘Sashul’.

Afspraak: om 14:00 uur aan het einde van de Zeedijk van Heist aan de voet van de voetgangersbrug (kleine witte vuurtorentje – Zeedijk nr. 64).
Thema: Over de eerste orchideeën en de bijzondere lenteflora van Sashul.

Sashul is eigenlijk een oud opgespoten terrein die volledig heroverd is door de natuur.  Doordat de zandige terreinen volledig ingesloten zijn door de oude bermen heerst er een microklimaat.  De vegetatie komt er overeen met de vegetatie van vochtige en droge duingraslanden. We vinden hier in deze periode dan ook de typische planten van duingraslanden.  Het gebied is in deze periode toch wel bijzonder rijk aan vrij zeldzame planten, waaronder diverse soorten orchideeën. De orchideeën beginnen in jaren met normale voorjaarstemperaturen in bloei te komen vanaf begin mei. Zowel de Gevlekte als de Gewone rietorchis, die de meest voorkomende soorten in dit gebied zijn, behoren tot de orchideeën die het eerst in bloei komen, maar ook de veel zeldzamere Brede orchis zou nu reeds in bloei moeten staan. In de vochtige stukken treffen we ook Echte koekoeksbloem aan, een typische soort van schraal, vochtig gras- en rietland.

De rijke flora van het gebied oefent dan weer een grote aantrekkingskracht uit op tal van insecten die profiteren van het warme microklimaat, dat er heerst tussen de hoge zandige bermen van het oud opgespoten terrein.

Het duinstruweel wordt bewoond door zangvogels als Grasmus, Braamsluiper en zelfs Nachtegaal. De hogere vegetatie van de haag biedt dan weer broedgelegenheid aan Zwartkop, Tjiftjaf, Fitis en Cetti’s zanger.

In dit gebied maken we ook een goede kans om de Koekoek en diverse spechtensoorten waar te nemen, voornamelijk Grote bonte & Groene specht.

Gids: Patrick Demaecker – tel. 050/51.91.01 of 0475 407 929
Praktisch: Verrekijker en eventueel loep aangeraden
Deelname: Voorinschrijving uiterlijk vòòr 22:00 uur de dag vòòr de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin.  Kinderen onder de 12 jaar gratis. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website)

maandag 20 mei 2024: Geleide natuurwandeling in Maldegemveld / Drongengoedbos.

Afspraak: om 14:30 uur aan einde Prinsvelddreef Maldegem (parkeren in de wegberm).
Thema: Natuurleven in gemengd Eiken-Berken-Beukenbos & schrale heide.

Het Maldegemveld / Drongengoedbos bestaat hoofdzakelijk uit gemengd Eiken-Berkenbos & gemengd Eiken-Beukenbos. Vooral Lork en Grove den vertegenwoordigen het naaldhout. Hier en daar in het gebied treffen we ook percelen heide in herstel en volle ontwikkeling.

We kijken ondermeer uit naar diverse spechtensoorten, zoals zowel de Grote bonte, Groene als de veel zeldzamere Zwarte specht, die een typische soort is van Eiken-Beukenbos met verspreide naaldbomen.  Maar in het gebied zijn ook andere soorten aanwezig, als Boomklever, Winterkoning, Vink, Roodborst, Pimpel- & Koolmees, maar ook zeldzamere soorten als Zwarte mees en Kuifmees, typische soorten van naaldhoutbestanden.

Vooral aan de meer open en dikwijls heidepercelen treffen we ook zangposten van zowel Boomleeuwerik als de in onze contreien nog zeldzamere Boompieper. Vooral deze laatste is echt wel typisch voor open landschap met verspreide bomen in heide.

Bij zonnig weer maken we ondermeer ook kans op de Groene zandloopkever, een typische soort voor bos en heidegebieden. Maar dit is uiteraard niet de enige insectensoort die we in dit gebied kunnen aantreffen. Talrijke vlindersoorten, zweefvliegen en libellen zijn in deze periode in dit gebied bij mooi weer actief.  Ook minder algemene vlindersoorten als Citroenvlinder, Oranjetip en Vuurvlindertje.

Eenmaal het in de late namiddag qua menselijke activiteit wat rustiger wordt in het bos maken we ook een grotere kans om de hier voorkomende grotere zoogdieren, zoals Ree en Damhert, effectief te zien te krijgen.

Gids: Patrick Demaecker – tel. 050/51.91.01 of 0475 407 929
Praktisch: Verrekijker en eventueel loep aangeraden
Deelname: Voorinschrijving uiterlijk vòòr 22:00 uur de dag vòòr de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin.  Kinderen onder de 12 jaar gratis. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website)

zaterdag 25 mei 2024: Geleide natuurwandeling langs de Damse Vaart bij Hoeke.

Afspraak: om 09:30 uur aan de brug over de Damse vaart bij Hoeke (bij kruispunt Damse vaart-noord en Oude Westkapellestraat).
Thema: Flora & broedvogels van kanaal en bermen.

Een morgenwandeling langs de pittoreske Damse vaart met z’n statige bomenrijen van Canadapopulieren met aandacht voor plantengroei en vogelleven. Het stukje Damse Vaart tussen Hoeke en Sluis is qua flora echt wel een pareltje met enkele zeldzamere soorten die we in onze regio nagenoeg enkel daar kunnen aantreffen zoals Kattedoorn en Paarse schubwortel.  Maar we vinden er sommige jaren ook andere leuke soorten als Grote muur, Gevlekte rupsklaver en Bijenorchis. En natuurlijk kleuren ook veel algemenere soorten de bermen en oevers, zoals vooral Fluitekruid, Zevenblad, Gele lis, Gele plomp, Grote ratelaar diverse boterbloemen,  en nog veel meer.

De rijke vegetatie van de kanaaloevers is ook het jachtgebied van diverse waterjuffers, die er jacht maken op kleine vliegjes en muggen, maar tevens op zoek zijn naar een partner.

Maar ook het vaartbiotoop met z’n rietkragen en hoge populierenrijen is qua vogels vrij interessant met broedvogels als Fuut, Rietzanger, Kleine karekiet, Meerkoet, Waterhoen en Ooievaar.  Fuut en Meerkoet zitten deze periode van het jaar met reeds flink uit de kluiten gewassen jongen, ook al kunnen vooral Meerkoet & Waterhoen reeds met kleine pulli van een tweede legsel zitten.  Maar zelfs de in onze regio uiterst zeldzame Wielewaal komt hier nog voor als broedvogel.  Dit is een van de laatste plaatsen in onze regio waar we deze zuidelijk ogende soort nog aantreffen. Met een beetje geluk horen we de prachtige roep bij z’n territoriumafbakening. Maar ook algemenere soorten als Koekoek, Grasmus, Zwartkop, Groenling, Cetti’s zanger, Bosrietzanger, Fazant, Visdief, Witte en Gele kwikstaart, Boomkruiper zijn hier meestal waar te nemen. En in de omliggende weilanden jaagt zowel Buizerd, Torenvalk als de veel zeldzamere Bruine kiekendief.

Gids: Patrick Demaecker – tel. 050/51.91.01 of 0475 407 929
Praktisch: Verrekijker en eventueel loep aangeraden
Deelname: Voorinschrijving uiterlijk vòòr 22:00 uur de dag vòòr de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin.  Kinderen onder de 12 jaar gratis. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website)

zondag 26 mei 2024: Geleide natuurwandeling in het duingebied ‘Park 58’.

Afspraak: om 09:30 uur aan de hoofdingang van Park 58 (onder de pergola) – Elizabetlaan te Duinbergen.
Thema: Lentebloeiers in schrale duingraslanden.

Park 58 is één van de floristische pareltjes van onze oostkust als enig resterend middeloud duin aan de oostkust, tezamen met de roughs van de golf van Knokke.  Nu, in volle lente, staan de typische lentebloeiers van het duin volop in bloei, waaronder enkele zeldzaamheden als Kegelsilene, Nachtsilene, Kuifhyacint, Zandmuur, Zandhoornbloem, Kandelaartje, de parasitaire Walstrobremraap en mogelijks zelfs reeds het zeer zeldzaam geworden Geel zonneroosje.  Maar uiteraard treffen we er ook de algemenere typische soorten van schrale, droge duingraslanden aan als Geel walstro, Akkerhoornbloem, Muurpeper, Vogelwikke, Duinreigersbek, Gewone ereprijs & Veldereprijs.

In het kader van het beheerplan zijn in de destijds als bos aangeplante parkgedeelten, vooral de exoten gekapt en worden deze percelen grotendeels opnieuw omgevormd tot een mozaïek van duingrasland met verspreide Eénstijlige meidoorn en duinstruweel. Het gevoerde maaibeheer bepaalt nu hoe deze percelen zich verder ontwikkelen en welke soorten we er zullen aantreffen.

Intussen zijn ook de zomergasten onder de zangvogels gearriveerd en maken we naast Tjiftjaf, Fitis, Roodborst, Winterkoning ook kans op soorten als Grasmus, Zwartkop en Tuinfluiter die heel eventjes hun zang laten horen.

En het duingebiedje gonst ook van het insectenleven.  Talrijke hommels, zweefvliegen, honingbijen en een aantal vlindersoorten, zoals Bont zandoogje, Gehakkelde aurelia, Dagpauwoog, Atalanta, de zeldzaam geworden Kleine vos & de 3 soorten algemeenste witjes zoeken de talrijke bloeiende planten op voor de aanwezige nectar.

Gids: Patrick Demaecker – tel. 050/51.91.01 of 0475 407 929
Praktisch: Verrekijker en eventueel loep aangeraden
Deelname: Voorinschrijving uiterlijk vòòr 22:00 uur de dag vòòr de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin.  Kinderen onder de 12 jaar gratis. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website)

zondag 26 mei 2024: Geleide natuurwandeling in het natuurreservaat ’t Voorland’ bij Nummer Eén.

Afspraak: om 14:30 uur aan de parking bij het gemaal rechts van einde Weg naar het gemaal te Nummer Eén (Hoofdplaat) Nederland.
Thema: Broedvogelkolonies van sternen & meeuwen en broedende & doortrekkende steltlopers.

Het Voorland Nummer Eén bestaat uit uitgestrekte slikplaten, kleinere stukken met typische schorrevegetatie en enkele broedvogeleilanden.  Voor de kust liggen ook enkele zeer grote zandbanken, die bij laagtij fungeren als foerageergebied voor talrijke steltlopers en eenden en als rustplaats voor hoofdzakelijk Gewone zeehond.  Tijdens deze geleide natuurwandeling langs de dijken van dit unieke gebied spotten we met behulp van telescoop de zeehonden en bekijken de diverse soorten vogels. Het is nu de laatste periode van de doortrekperiode van een aantal van de noordelijker broedende steltlopers als Kanoet-, Krombek-, Drieteen-, Kleine en Temmincks strandloper, Rosse grutto en de meeste ruiters. En in deze periode kunnen een aantal exemplaren van deze doortrekkers reeds hun prachtige broedtooi hebben, terwijl we deze soorten bij ons in andere perioden meestal in hun veel soberder winterkleed te zien krijgen.

En in dit gebied zijn ook in de broedperiode meestal wel een aantal exemplaren van de sierlijke Lepelaar aanwezig.

Op een broedvogeleiland in de schorre is een grote broedkolonie van Visdief en Kokmeeuw & Zwartkopmeeuw, maar ook de zeldzame Dwergstern, Grote stern, Scholekster en Kluut zijn met een aantal koppel aanwezig. Zowel de meeuwen als de sternen zijn intussen met de eileg en het broeden begonnen, maar mogelijks komen ook nog exemplaren toe die nog een partner proberen te bekoren.

Ook maken we in dit gebied nog kans op het waarnemen van een doortrekkende Visarend of een andere doortrekkende roofvogel op hun trek naar noordelijk gelegen broedgebieden.

Uiteraard hebben we ook aandacht voor de typische vegetatie van schorre en slikke.  Dit is een niet te missen wandeling voor elke vogel- en natuurliefhebber.

Gids: Patrick Demaecker – tel. 050/51.91.01 of 0475 407 929
Praktisch: Verrekijker en eventueel loep aangeraden. In dit gebied gidsen we met telescoop
Deelname: Voorinschrijving uiterlijk vòòr 22:00 uur de dag vòòr de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin.  Kinderen onder de 12 jaar gratis. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website)

zaterdag 01 juni 2024: Geleide natuurwandeling langs de dijken van het Nederlandse deel van de Zwinvlakte.

Afspraak: om 14:30 uur aan de parkeerplaatsen langs Duinweg tussen Cadzand-Bad en Retranchement bij overgang naar de Zwindijk (betaalparking).
Thema: Broedvogels van de Zwinmonding en doortrekkende steltlopers en roofvogels.

De dijken aan de Nederlandse kant van de Zwinuitbreiding geven ons een kijk op de verbrede Zwinmonding en de uitgebreide Zwinvlakte. Tijdens deze wandeling kijken we vooral uit naar de diverse soorten die in de omgeving broeden en in de Zwingeul komen jagen, zoals Visdief, Dwergstern, Kleine zilverreiger. De zandplaten in dit gebied kunnen ook aantrekkelijk zijn voor soorten als Bontbek- en Strandplevier. Maar uiteraard zijn soorten als Scholekster, Tureluur, Kluut, Aalscholver en Bergeend nagenoeg altijd aanwezig in de schorre en slikplaten van de Zwinmonding, waar ze foerageren.

En we maken ook nu nog kans op waarnemingen van Lepelaar, die tegenwoordig nagenoeg het jaar rond in de ruime Zwinregio aanwezig is.

Langs de Zwindijken kijken we ook uit naar de typische vegetatie van zowel de grazige dijken, duinen, de hoogste vloedlijn en slikke & schorre. In het duinstruweel broeden zangvogels zoals Nachtegaal, Heggemus, Grasmus, Spotvogel…, die in deze periode nog steeds hun territorium verdedigen met hun zang.

Gids: Patrick Demaecker – tel. 050/51.91.01 of 0475 407 929
Praktisch: Verrekijker en eventueel loep aangeraden. In dit gebied gidsen we met telescoop
Deelname: Voorinschrijving uiterlijk vòòr 22:00 uur de dag vòòr de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin.  Kinderen onder de 12 jaar gratis. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website)

zondag 02 juni 2024: Geleide natuurwandeling langs de Sophiapolder bij Oostburg (Nederland).

Afspraak: om 14:30 uur aan de hoek van het natuurgebied op de Isabelladijk bij kruispunt met Oostburgse weg Oostburg.
Thema: De broedvogelweelde rond riet en plas.

De Sophiapolder met zijn grote plassen en broedvogeleilanden is een van de ideaalste gebieden om in deze periode tal van waterbroedvogels waar te nemen, zowel eendachtigen als steltlopers. Heel wat van de broedende watervogels hebben voor het ogenblik donsjongen. Vaste broedvogels in het gebied zijn Kok- en Zwartkopmeeuw, Brandgans, Kluut, Tureluur, Kievit, Kuifeend, Krakeend en Grutto.  Maar zelfs de zeer zeldzame Zomertaling en Steltkluut broeden soms in dit natuurgebied.  De Steltkluut is een zuidelijkere soort die met de klimaatverandering de laatste jaren meer en meer ook bij ons tot broeden komt. Vooral Kokmeeuw, Brandgans, Grauwe gans, Wilde eend, Kievit en Grutto hebben nu donsjongen o zelfs al vrij grote jongen. Van de fuutachtigen zijn naast Fuut zelf ook Dodaars en de meeste jaren de zeer zeldzame Geoorde fuut in het gebied aanwezig. Tijdens het broedseizoen zijn de fuutachtigen evenwel heimelijk en die 2 kleine fuutsoorten en in het bijzonder hun jongen zijn dan ook dikwijls moeilijk op te merken.

Bovendien is in het gebied ook een kolonie van de Oeverzwaluw aanwezig, een vrij zeldzame zwaluwsoort die z’n nest maakt in zandige steile oevers.

Qua zangvogels broedt zowel Veldleeuwerik, Graspieper, Rietgors, Rietzanger, Kleine karekiet en Roodborsttapuit regelmatig in het gebied. In de aanwezige struweelpartijen broedt Cetti’s zanger & Grasmus.

We maken tevens kans op jagende Bruine kiekendief die in de grotere rietpartijen van kreken in de beurt broedt. Ook Torenvalk & Buizerd broeden nabij het waterrijke gebied en kunnen jagend waargenomen worden.

Gids: Patrick Demaecker – tel. 050/51.91.01 of 0475 407 929
Praktisch: Verrekijker en eventueel loep aangeraden. In dit gebied gidsen we met telescoop
Deelname: Voorinschrijving uiterlijk vòòr 22:00 uur de dag vòòr de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin.  Kinderen onder de 12 jaar gratis. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website)

zaterdag 08 juni 2024: Geleide natuurwandeling in de Vlaamse natuurreservaten ‘de Groenpleinduinen’ & ‘de Zwinduinen’.

Afspraak: om 14:00 uur aan het Oosthoekplein te Knokke-Het Zoute.
Thema: De volle lentenatuur van het duin & orchideeënpracht in schrale duingraslanden.

Een unieke tocht dwars door de gevarieerde duinbiotopen van de Zwinduinen & de aangrenzende Groenpleinduinen. Het gevarieerde duinlandschap van deze duingebieden kent een zeer afwisselende vegetatie van droge en vochtige duingraslanden, duinpoelen, duinbos en duinstruweel met een ongelooflijke rijkdom aan organismen telkens weer typisch voor de verschillende biotopen.

De vochtige duingraslanden kennen een typische vegetatie van Watermunt, Wolfspoot, Gewone brunel, Stijve ogentroost en zeldzaamheden als diverse soorten Duizendguldenkruid, maar in deze periode ook diverse orchideeënsoorten. Vooral ook de duingraslanden en de omgeving van de duinpoelen in de Groenpleinduinen kennen een grote rijkdom aan diverse orchideeën, ook al vinden we van een aantal van die soorten slechts enkele exemplaren terug.

In de buitenduinen treffen we dan weer die heel droge duingraslanden aan met soorten als Geel walstro, Muurpeper, Akkerhoornbloem, Kandelaartje, Walstrobremraap en Groot duinsterretjesmos.

Tijdens de doortocht van de Zwinduinen spotten we de aanwezige zangvogels & roofvogels en besteden we vooral ook aandacht aan de bloeiende planten en aanwezige insecten, zoals Blauwe duinsprinkhaan, Basterdzandloopkever, vele soorten vlinders, zoals het prachtige Icarusblauwtje een typische soort voor schrale duingraslanden met veel Rolklaver, diverse zweefvliegen, hommels, libellen en andere insecten. En uiteraard ontmoeten we er ook enkele van de diverse soorten grote grazers, zoals Konik, Schotse hooglander, Shetlandpony of Duingeit die het duingebied helpen beheren en zorgen voor een grotere biodiversiteit.

Gids: Patrick Demaecker – tel. 050/51.91.01 of 0475 407 929
Praktisch: Verrekijker en eventueel loep aangeraden
Deelname: Voorinschrijving uiterlijk vòòr 22:00 uur de dag vòòr de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin.  Kinderen onder de 12 jaar gratis. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website)

zaterdag 29 juni 2024: Geleide natuurwandeling in het natuurreservaat ’t Voorland’ bij Nummer Eén.

Afspraak: om 14:30 uur aan de parking bij het gemaal rechts van einde Weg naar het gemaal te Nummer Eén Nederland.
Thema: Broedvogels van slik en schor en doortrek van steltlopers & waterwild.

Het Voorland Nummer Eén bestaat uit uitgestrekte slikplaten, kleinere stukken met typische schorrevegetatie en enkele broedvogeleilanden.  Voor de kust liggen ook enkele zeer grote zandbanken, die bij laagtij fungeren als foerageergebied voor talrijke steltlopers en eenden en als rustplaats voor hoofdzakelijk Gewone zeehond.  Met behulp van de telescoop van de natuurgids van dienst kunnen we de rustende zeehonden makkelijk waarnemen.

Tijdens deze geleide natuurwandeling langs de dijken van dit unieke gebied kijken we vooral uit naar de diverse soorten broedvogels met hun jongen, die nu volop in het gebied aanwezig zijn. Op de broedvogeleilanden in de schorre is het een drukte van je welste in de grote broedkolonie van Visdief, Grote stern en Kokmeeuw. Maar als we goed uitkijken zien we aan de rand van de kolonie ook enkele nesten van de zeldzame Dwergstern. In het midden van de kolonie broeden tussen de Kokmeeuwen ook de zeldzamere Zwartkopmeeuwen, die we al snel opmerken aan hun miauwende schreeuw terwijl ze aanvliegen met voedsel voor hun jongen. En ook Scholekster en Kluut zijn met een aantal koppels aanwezig. De meeste van al deze soorten zitten in deze periode met donsjongen.

Uiteraard hebben we ook aandacht voor de typische vegetatie van schorre en slikke. In het slik treffen we er vooral Zeekraal als typische soort van dit extreme biotoop. In de schorre in deze periode Gewone zoutmelde, Gerande schijnspurrie, Lamsoor, Klein schorrekruid en mogelijks ook reeds de eerste kiemplantjes van de vrij zeldzame Zeealsem, die hier evenwel in sterke uitbreiding is.

Gids: Patrick Demaecker – tel. 050/51.91.01 of 0475 407 929
Praktisch: Verrekijker en eventueel loep aangeraden. In dit gebied gidsen we met telescoop
Deelname: Voorinschrijving uiterlijk vòòr 22:00 uur de dag vòòr de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin.  Kinderen onder de 12 jaar gratis. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website)

zondag 30 juni 2024: Geleide natuurwandeling in de Vlaamse natuurreservaten ‘de Groenpleinduinen’ & ‘de Zwinduinen’.

Afspraak: om 14:00 uur aan het Oosthoekplein te Knokke-Het Zoute.
Thema: De zomerse pracht van een gevarieerd duingebied.

Een unieke tocht dwars door de gevarieerde duinbiotopen van de Zwinduinen en de Groenpleinduinen. Het gevarieerde duinlandschap van de Zwinduinen met een afwisselende vegetatie van droge en vochtige duingraslanden, duinpoelen, duinbos en duinstruweel bieden de natuurgids een ruime keuze aan organismen om aan het publiek te tonen.

De vochtige duingraslanden kennen een typische vegetatie van Watermunt, Wolfspoot, Gewone brunel, Stijve ogentroost en zeldzaamheden als diverse soorten Duizendguldenkruid.  In en in de onmiddellijke omgeving van de vochtige duinpannen in de Groenpleinduinen treffen we naast deze soorten ook nog de zeldzame, maar prachtige Moeraswespenorchis aan.

Vooral in de buitenduinen van de Zwinduinen treffen we dan die heel droge duingraslanden aan met soorten als Geel walstro, Muurpeper, Akkerhoornbloem, Walstrobremraap en Groot duinsterretjesmos.

Tijdens de doortocht van de Zwinduinen spotten we de aanwezige zangvogels & roofvogels en besteden we vooral ook aandacht aan de bloeiende planten en aanwezige insecten, zoals Blauwe duinsprinkhaan, Basterdzandloopkever, vele soorten vlinders, zoals het prachtige Icarusblauwtje een typische soort voor schrale duingraslanden met veel Rolklaver, diverse zweefvliegen, hommels, libellen en andere insecten. En uiteraard ontmoeten we er ook enkele van de diverse soorten grote grazers, zoals Konik, Schotse hooglander, Shetlandpony of Duingeit die het duingebied helpen beheren en zorgen voor een grotere biodiversiteit.

Gids: Patrick Demaecker – tel. 050/51.91.01 of 0475 407 929
Praktisch: Verrekijker en eventueel loep aangeraden
Deelname: Voorinschrijving uiterlijk vòòr 22:00 uur de dag vòòr de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin.  Kinderen onder de 12 jaar gratis. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website)

donderdag 04 juli 2024: Geleide natuurwandeling in het Vlaams strandreservaat ‘de Baai van Heist’.

Afspraak: om 10:00 uur aan het einde van de Zeedijk van Heist aan de voet van de voetgangersbrug (kleine witte vuurtorentje – Zeedijk nr. 64).
Thema: Over de zomerse bloei & broedvogels van embryonale duinen & schorre.

Tijdens deze natuurwandeling besteden we bijzondere aandacht aan de unieke vegetatie van de schorre en embryonale duinen en overgang naar strand.  Een boeiende wereld van planten met speciale aanpassingen om in deze extreme biotopen te overleven.

Zeldzaamheden als Blauwe Zeedistel en Zeewolfsmelk komen hier abundant voor in de jonge duinen en staan in deze periode in volle bloei. Aan de voet van de jonge duinen vinden we de typische embryonale duinvormers.  Langs het pad door de jonge duinen & schorre vinden we Aardbeiklaver, Melkkruid, Fraai duizendguldenkruid, Grote ratelaar, Kruipend stalkruid, Echte koekoeksbloem…, een vegetatie die zich met de ouder wordende duinen steeds meer evolueert naar een vegetatie van het zoete milieu.  In de jongste schorrestukjes kijken we uit naar de bloeiende Gerande schijnspurrie, Klein schorrekruid en aan de voet van de embryonale duinen staan de rand van het strand soorten als Zeeraket, Zeepostelein en Stekend loogkruid.

Maar uiteraard kijken we ook uit naar eventueel aanwezige broedvogels, zoals Graspieper, Veldleeuwerik, Kievit, Scholekster of zelfs de zeldzame Bontbek- of Strandplevier, foeragerende doortrekkers en het aanwezige insectenleven, zoals de Basterdzandloopkever, Blauwe duinsprinkhaan en Grote zandroofvlieg, typische soorten van open zandige stukken.

Gids: Patrick Demaecker – tel. 050/51.91.01 of 0475 407 929
Praktisch: Verrekijker en eventueel loep aangeraden
Deelname: Voorinschrijving uiterlijk vòòr 22:00 uur de dag vòòr de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin.  Kinderen onder de 12 jaar gratis. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website)

donderdag 04 juli 2024: Geleide natuurwandeling in het Vlaams natuurreservaat ‘Sashul’.

Afspraak: om 14:30 uur aan het einde van de Zeedijk van Heist aan de voet van de voetgangersbrug (kleine witte vuurtorentje – Zeedijk nr. 64).
Thema: Zomer in Sashul: de rijke flora van schrale zandgronden en de broedvogels

Sashul is eigenlijk een oud opgespoten terrein die volledig heroverd is door de natuur.  Doordat de zandige terreinen volledig ingesloten zijn door de oude bermen heerst er een microklimaat.  De vegetatie komt er overeen met de vegetatie van vochtige en droge duingraslanden. We vinden hier in deze periode dan ook de typische planten van schrale duingraslanden. Naast de algemenere soorten vinden we er ook talrijke zeldzaamheden van het vochtige milieu als Fraai duizendguldenkruid, Moeraswespenorchis, Aardbeiklaver, Ruw walstro & Zompvergeet-mij-nietje.  In de droge duingedeelten vinden we ondermeer Geel walstro, Duinreigersbek, Kruipend stalkruid, St-Janskruid en zeldzaamheden als Geelhartje en als we veel geluk hebben het superzeldzame Blauw walstro, die hier sommige jaren te vinden is. Jammer genoeg treffen we hier op heden ook de exoot Bezemkruiskruid soms heel abundant aan.

De rijke flora van het gebied oefent dan weer een grote aantrekkingskracht uit op tal van insecten die profiteren van het warme microklimaat, dat er heerst tussen de hoge zandige bermen van het oud opgespoten terrein.  We treffen er dan ook veel vlinders, hommels & libellen; zoals Icarusblauwtje, het zeldzame Hooibeestje, Oranje, Bruin & Bont zandoogje, diverse heidelibellen en soms Gewone oeverlibel en de grote Keizerlibel.

Het duinstruweel wordt bewoond door vogeltjes als Grasmus, Braamsluiper en zelfs Nachtegaal. De hogere vegetatie van de haag biedt dan weer broedgelegenheid aan Zwartkop, Tjiftjaf, Fitis, Grote bonte & Groene specht en Cetti’s zanger.

Gids: Patrick Demaecker – tel. 050/51.91.01 of 0475 407 929
Praktisch: Verrekijker en eventueel loep aangeraden
Deelname: Voorinschrijving uiterlijk vòòr 22:00 uur de dag vòòr de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin.  Kinderen onder de 12 jaar gratis. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website)

zondag 07 juli 2024: Geleide natuurwandeling in Waterdunen Breskens.

Afspraak: om 14:30 uur aan de Slikkenburgseweg Breskens (zuidkant natuurgebied) ter hoogte toegang natuurgebied (in de berm parkeren).
Thema: Doortrekkers en broedvogelkolonies van de schorre: over sternen, meeuwen en steltlopers.

Waterdunen is een vrij recent ontwikkeld en grotendeels als intergetijdengebied ingericht natuurgebied.  Kleinere gedeelten zijn zoetwatergebied. Middenin het gebied liggen enkele grote broedvogeleilanden speciaal aantrekkelijk gemaakt voor diverse sternsoorten, Kokmeeuw en ook de zeldzamere Zwartkopmeeuw. Twee jaar terug bevond zich hier een enorme kolonie van de Grote stern. Jammer genoeg sloeg vogelgriep in deze enorme kolonie hard toe. En vorig jaar verlieten de meeste aanwezige Grote sternen de broedkolonie vòòr het broedseizoen goed en wel begonnen was.  Desalniettemin bleef nog kleine groep broeden naast vrij veel Visdief en ook een vrij groot aantal van de zeldzame Dwergstern.

Qua steltlopers broedt hier o.m. Kluut, Kievit, Tureluur, Bontbekplevier… En Lepelaar foerageert nagenoeg het ganse jaar in het gebied, maar met een echt dieptepunt in de winter als de meeste exemplaren naar het zuiden zijn.

De meeste broedvogelsoorten hier zitten nu met juveniele jongen of flink uit de kluiten gewassen donsjongen, maar soorten als Bontbekplevier kunnen eventueel nog zeer kleine donsjongen hebben, ook al is het geen sinecure deze goed gecamoufleerde donsballetjes op te merken.

Maar ook zangvogels als Veldleeuwerik, Graspieper, Rietzanger, Rietgors hebben hier hun stekje.

Enkele van de in het hoge noorden broedende steltlopers, zoals de Groenpootruiter, Bosruiter, Zwarte ruiter & Kemphaan kunnen nu reeds op terugtrek zijn. En als we deze soorten in deze periode te zien krijgen, hebben in elk geval de laatste 2 meestal nog een prachtig, opvallend broedkleed. Uiteraard hebben we ook aandacht voor de typische vegetatie van schorre en slikke en de vegetatie die we aantreffen op de bermen en dijken van het gebied.  Dit is een niet te missen wandeling voor elke vogel- en natuurliefhebber.

Gids: Patrick Demaecker – tel. 050/51.91.01 of 0475 407 929
Praktisch: Verrekijker en eventueel loep aangeraden. In dit gebied gidsen we met telescoop
Deelname: Voorinschrijving uiterlijk vòòr 22:00 uur de dag vòòr de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin.  Kinderen onder de 12 jaar gratis. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website)